• Beste beveiliging computer: wachtwoord beheer

  november 29, 2016
 • 24 november: was ‘verander je wachtwoord dag’ Het verbaasde mij dat het geen trending topic is geworden op Twitter of andere sociale media.  Immers: beste beveiliging computer is een sterk wachtwoord. En dan natuurlijk niet alleen voor je computer, maar zeker ook voor je Wordpress website.

  Wist je dat meer dan zestig procent ervoor kiest om wachtwoorden te hergebruiken (bron: Dutchcowboys)? Daarnaast gebruiken we vaak ook veel te makkelijke wachtwoorden. Zoals bijvoorbeeld 123456, je eigen naam of gewoon simpelweg het woord 'wachtwoord'. Herken je dit?

  Ik ga er vanuit dat je geen gebruik maakt van de eenvoudig wachtwoorden voor je Wordpress website. Maar ja, moeilijke wachtwoorden zijn moeilijker te onthouden. Om deze te onthouden worden dan weer zaken bedacht. Heel slim, maar pas op dat je niet in deze 3 valkuilen stapt:

 • 1. Heel handig: alles op mijn telefoon

  Vaak hoor ik ondernemers zeggen: zo handig mijn smartphone, ik  heb altijd alles bij mij. Mail, sociale media. Maar heb je er je wel eens aan gedacht welke gegevens je vrij geeft als je telefoon gestolen wordt? Heb je bijvoorbeeld wel een pincode op je telefoon? Of zijn alle gegevens zo bij de hand?  Heb je een iPhone? Denk dan eens na over de twee-staps verificatie. Lees hier hoe dit werkt. Voor de Android telefoon is het handig om Android Lollipop in te schakelen zodat zaken niet zichtbaar zijn in je vergrendelscherm.

 • 2. Ik heb een extra lang en moeilijk wachtwoord voor mijn e-mail

  Waarschijnlijk gebruik je voor je email een extra lang wachtwoord dat moeilijk te kraken is. Dat is slim, want je e-mailadres is het centrale punt dat naar al je andere accounts kan leiden. Je kunt je sociale media accounts nog zo goed beveiligen en goede wachtwoorden bedenken, maar als iemand toegang heeft tot je e-mail is kan de hacker hierdoor al je andere wachtwoorden resetten.

  Tip van Sophie: kijk vandaag nog eens extra goed naar de beveiliging van je e-mail. Hoe is deze bij jou ingericht? Zijn je geheime vragen bijvoorbeeld door te Googlen te achterhalen?

 • 3. Wat fijn: de website onthoudt mijn wachtwoord

  We vinden het allemaal prettig als je browser automatisch je wachtwoorden aanvult. Maar heb je enig idee hoe dit gebeurt? Als je Chrome browser gebruikt is dat je Google-account, ik hoop dat je mijn tip over de beveiliging van je e-mail nu dan ook direct uitvoert. En wist je dat als je Firefox of Opera gebruikt deze wachtwoorden makkelijk misbruikt kunnen worden door iemand die alleen dát wachtwoord heeft.

  Tip van Sophie: voorkom het achterhalen van je website via je browser door het synchroniseren van je wachtwoorden uit te zetten. Je tabbladen en websites worden wel gesynchroniseerd, maar je inloggegevens niet.

  Ik hoop dat je de noodzaak van goede wachtwoorden inziet.

   

  Tenslotte nog een paar tips voor het werken met veilige wachtwoorden:

 • Gebruik nooit voor meerdere sites hetzelfde e-mail adres en wachtwoord

  Ik begrijp dat dit best vervelend is om altijd maar iets te bedenken (en bij voorkeur ook nog verschillende e-mail adressen gebruiken), maar het is wel de beste beveiliging voor je computer. 

 • Updaten

  In mijn blog ‘mij gebeurt dat niet’ heb ik het belang van het updaten van je Wordpress website al genoemd. Zorg ook dat je computer up to date blijft en dat je gebruik maakt van een goede virusscanner.

 • Wachtwoordhulpen

  Zelf maak ik er ook gebruik van: een programma waarin mijn wachtwoorden veilig worden opgeslagen. Je kunt hierbij denken aan: Lastpass, 1Password of bijvoorbeeld Keepass. Je hoeft nog maar 1 (moeilijk) wachtwoord te onthouden en al je andere gegevens staan in deze database. Keepass en Lastpass hebben zelfs een optie waarbij wachtwoorden voor je worden gegenereerd.