• Vergroot het vertrouwen in je website

  januari 28, 2016
 • Onze search-goeroe Google meldt het volgende:

  Websites die gebruikmaken van een veiligheidscertificaat(SSL) worden beloond met een hogere ranking in de zoekresultaten

  Het zal in eerste instantie nog niet de grootste invloed hebben omdat iedereen natuurlijk wel de gelegenheid moeten krijgen om hieraan te voldoen. Maar in de toekomst is Google zeker van plan een grotere rol laten spelen. 

  Waarom wil Google dit toch!

  Google heeft als missie opgeworpen dat de verbinding tussen website en gebruiker (bezoeker) alleen hun tweeën aangaat. Dit is privé en heeft geen pottenkijkers nodig. Waardoor het internet een stuk veiliger gaat worden.

  Laten we even kijken wat deze beveiliging inhoudt

  Door middel van een SSL-certificaat (SSL = secure socket layer) ontstaat er een extra beveiligde laag tussen de bezoekers hun computer en jouw website.  Deze zorgt ervoor dat alle informatie versleuteld wordt en er geen pottenkijkers kunnen meekijken naar de uitwisseling van informatie/ verkeer tussen bezoekers en je website.

  Wat is het grote verschil

  Je herkent een beveiligde website aan een extra ’s-Je in de link (url), dus https

  •   http://www.websiteurl.nl is een gewone site
  • https://www.websiteurl.nl is een beveiligde site

  Moet mijn website ook beveiligd?

  Op veel website wordt wel persoonlijke gegeven uit gewisseld door bijvoorbeeld een contact formulier. Hierbij wordt vaak gevraagd naar naam en minstens een emailadres maar ook vaak een telefoonnummer.

  Zonder beveiliging kunnen deze gegevens door derden onderschept worden en kunnen de gegevens gebruiken voor o.a. spam of andere vervelende.

  Met een beveiligingscertificaat worden deze gegevens versleuteld verstuurd over het internet en zijn deze gegevens niet leesbaar voor derden en zijn je bezoekers beveiligd tegen onrechtmatig gebruik van hun gegevens.

  Voordelen, voordelen, voordelen:

  • Beveiligd verkeer van en naar uw website
  • Verbeterde Google ranking
  • Zichtbaar veiliger voor uw bezoekers
  • Betrouwbare uitstraling

  Wettelijk verplichting, geldt dat ook voor mij?

  Wanneer je persoonlijke gegevens opvraagt bv via het contactformulier dan doe je namelijk aan ‘het verwerken van persoonsgegevens’.

  Bijna iedere website verwerkt zo’n beetje persoonsgegevens, ook al is het maar alleen een naam en e-mailadres. En dus treedt de Wet Bescherming Persoonsgegevens, hoofdstuk 2, artikel 13, in werking.

  Nu zal het niet zo’n vaart lopen. Een SSL-beveiliging zou hier dus feitelijk wel verplicht kunnen zijn, maar hier zult je geen problemen krijgen als je deze niet hebt.

  Een ander verhaal wordt het als er om mijn BSN, DigiD inlogcode of andere persoonlijke gegevens gevraagd zou worden. 

  Helemaal uit den boze is het natuurlijk wanneer je mijn NAW- en betalingsgegevens zou hebben en deze onbeveiligd zou versturen of op zou slaan, maar dit zal voor zich spreken. Daarom maken veel webshops ook gebruik van een externe betalingsprovider, dat scheelt zelf weer een investering en het risico wordt verlegd naar een andere partij.

  Kan ik kiezen?

  Er zij drie soorten SSL-certificaten waaruit je kan kiezen:

  1. Rapid SSL
  2. Secure Site SSL
  3. EV SSL Certificaat (Groene Balk)

   Rapid SSL

   

  Eenvoudig SSL Certificaat voor kleine websites, hierbij wordt het domein gecontroleerd en weergegeven in het certificaat

  Dit is een snelle budget beveiliging, kan in één dag opgezet worden.

  Secure Site

  Certificaat waarbij het domein en de domeinnaamhouder wordt gecontroleerd en weergegeven in het certificaat, je weet zeker met wie je te maken hebt

  Certificaat voor grotere websites + transacties zoals betalingen, verwerking van klantendata en webshops, is een duurdere oplossing en duurt langer

  Duurt vaak 3 dagen en is vaak ook via mobiel beveiligd (afhankelijk provider) 

   

   

   

   

   

   

  EV SSL Certificaat (Groene Balk)

  De domeinnaamhouder wordt gecontroleerd, maar ook de bedrijfsgegevens en de aanvrager van het certificaat. Dit certificaat voldoet dus aan zeer strenge richtlijnen, die voor de bezoeker herkenbaar zijn aan een groene adresbalk.

  Wanneer vertrouwen van grootse belang is, neem het meest uitgebreide certificaat met de groene balk. Speciaal voor hele grote websites met transacties zoals klanten-systemen, reserveringen, bestellen & betalen en ketens.

  Duurt ongeveer 7 dagen en is vaak ook via mobiel beveiligd (afhankelijk provider)

  Ik hoop dat dit je weer een stuk wijzer heeft gemaakt. Niet de makkelijkste materie maar wel belangrijk.