• Yoast SEO WordPress plug-in wat kun je daarmee?

  augustus 19, 2017
 •  

  Menig gebruiker of websitebouwer noemt het bijna in 1 adem: Wordpress en Yoast SEO plug-in. Super handig, gebruikersvriendelijk en helpt je met je vindbaarheid. Zo maar een aantal zaken die veel genoemd worden als men het over Yoast heeft.

  Maar wat doet nou precies de Yoast SEO plug-in en hoe werkt het? In dit blog antwoord op deze vragen.

 • SEO kort uitgelegd

  SEO is een afkorting voor Search Engine Optimization, wat in het Nederlands vertaald wordt naar zoekmachineoptimalisatie. Je zorgt er zelf voor dat je website zo goed mogelijk geoptimaliseerd is voor het bezoeken van je website vanuit zoekmachines. Dit doe je bijvoorbeeld door gebruik van de juiste techniek, het plaatsen van de goede teksten en het gebruik van een goed zoekwoord.

  Als je hier meer over wilt weten, lees dan vooral mijn blog ‘Je WordPress website meten is weten’

 • Wat is Yoast SEO plug-in?

  Wordpress zelf is al een goed platform voor het gevonden worden door zoekmachines. Yoast SEO is een plug-in die je helpt om je pagina’s en nieuwsberichten te verbeteren qua vindbaarheid. Je moet nog steeds zelf op zoek gaan naar goede zoekwoorden, maar Yoast SEO helpt je wel om deze zoekwoorden optimaal in je pagina of nieuwsbericht te gebruiken.

 • Hoe werkt de Yoast SEO plug-in?

  De Yoast SEO plug-in werkt heel eenvoudig met een zogeheten ‘verkeerslicht’. Wanneer de plug-in geinstalleerd is, tref je onderaan je nieuwbericht of pagina een blok aan van Yoast SEO.

  De plug-in meet de volgende zaken:
  - de kop van je pagina of nieuwsbericht
  - de titel van je pagina of nieuwsbericht
  - de tekst (content) die je geschreven hebt
  - de URL van je pagina of nieuwsbericht
  - de meta-omschrijving

  Aan de linkerzijde bevindt zich een verkeerslicht die door middel van de kleur aangeeft hoe goed je pagina voldoet aan de SEO-normen. De doelstelling is om zowel de leesbaarheid als het focus-woord op groen te krijgen.

  Onderaan het Yoast SEO blok tref je de analyse aan. Hierin kun je zien welke zaken op oranje staan (kunnen nog wel wat verbetering gebruiken (bijv. te weinig interne links gebruikt of het zoekwoord wordt nog te weinig gebruikt in de tekst) en welke zaken op rood staan (dit heeft echt aandacht nodig, bijvoorbeeld je zoekwoord komt niet voor in de titel van je pagina of nieuwsbericht).

 • Stap voor stap werken met de Yoast SEO plug-in

  1.       Bepaal je seo zoekwoord

  Wanneer je een pagina of artikel schrijft, moet je eerst bepalen welk zoekwoord(en) je wilt gebruiken. Suggesties voor zoekwoorden kun je bijvoorbeeld vinden in de Google zoekwoorden tool. Deze tool geeft aan hoe vaak er naar het woord gezocht wordt en (alleen van belang bij betaalde zoekwoorden) hoe hoog de concurrentie is. Of je kan kijken in de Googlezoekmachine wat er uit komt bij bepaalde zoekwoorden die je zelf in gedachte hebt. Bekijk ook vooral het lijstje die Google zelf er onderaan geeft. Google denkt met je mee!

  Google denkt met je mee voor zoekwoorden opties

  2.       Vul het seo zoekwoord/ focustrefwoord in

  Nadat je het zoekwoord hebt bepaald, voer je het zoekwoord in bij het focustrefwoord  in het Yoast SEO blok (te herkennen aan het sleuteltje).

  3.       Voer de seo meta beschrijving in

  Door op het potlood te klikken bij ‘snippet bewerken’ opent zich een venster met de SEO titel, Slug (link naar je pagina) en Meta beschrijving. Vul bij het laatste gedeelte een korte omschrijving in met daarin het trefwoord aan het begin van de tekst. Deze meta beschrijving heeft geen invloed om je vindbaarheid, maar is wel heel belangrijk omdat deze tekst in de zoekresultaten wordt weergegeven en aan de hand daarvan besluit de zoeker of zij/hij naar je website gaat of niet.

  4.       Check de seo analyse

  Je artikel is klaar, je afbeeldingen zijn toegevoegd en voorzien van een titel- en alt-tekst (deze is zichtbaar wanneer je een afbeelding kiest) en je hebt een aantal interne en externe links aan je artikel of pagina toegevoegd. Nu kun je onderaan het Yoast SEO blok controleren of alle verkeerslichten op groen staan of dat er wellicht nog verbetering mogelijk is.

 • TIP: maak eerst een back-up voor het installeren van de Yoast Seo plug-in

  Dit geldt eigenlijk voor alle plug-ins die je gaat installeren. Voordat je dit uitvoert, zorg dat je een back-up maakt van je website. Meer over het maken van back-ups lees je hier.

  Wil je hulp bij het installeren van je plug-ins of bij het maken van je back-ups? Dat kan! Ik help je graag verder. Ook werk ik nauw samen met een partner voor SEO optimalisatie. Neem contact op als je meer wilt weten. Ik help je graag verder.