• Mij gebeurt dat niet…

  september 16, 2016
 • We gaan op vakantie en sluiten een  reis- en annuleringsverzekering af. Better safe then sorry wordt er dan vaak gezegd. De auto brengen we geregeld naar de garage, want je wilt toch niet stil te komen staan op weg naar die belangrijke afspraak. Heel logisch toch?

  Maar nu wil ik het eens hebben over je website. Vele uren van zwoegen op de juiste teksten, op zoek naar die ene mooie afbeelding die past bij wat jij wil overbrengen. En dan kan de website eindelijk online. Klaar! Geen omkijken meer naar…

  Is dat zo? Als ik met ondernemers spreek over mogelijke risico’s voor je website weet elke ondernemer wel dat een website eens gehackt wordt, maar ja… mij gebeurt dat niet…

  Heb je er wel eens bij stil gestaan wat het gevolg is als je website wel gehackt wordt of wanneer er iets mis gaat op je website? Heb je geen back-up, dan mag je ontzettend veel uren besteden aan je website om deze weer te herstellen naar hoe het was.

  Een back-up is van levensbelang voor je website! Ik deel 6 tips met je hoe je dit aanpakt:

 • Tip 1: Plan je back-ups in je agenda

  Plaats je wekelijks iets nieuws op je website? Plan dan ook wekelijks een moment in dat je een back-up van je website maakt. Plaats je maandelijks een blog? Plan dan ook maandelijks een back-up moment. Zet deze in je agenda zodat het een vast onderdeel van je werkzaamheden wordt.

 • Tip 2: Check of er van je hele website een back-up wordt gemaakt

  Een WordPress website bestaat uit 2 delen: bestanden (alles wat je geüpload hebt, plugins en je website thema) die op de server van je website staan en het 2e deel is de database (waaronder al je geplaatste artikelen).

  Check dus bij het maken van je back-up of beide delen worden meegenomen.
  Mijn advies: maak wekelijks een back-up van je database en elke maand een complete back-up.

 • Tip 3: Hoe maak je een back-up?

  In WordPress kun je een plugin installeren die een back-up maakt. Hierbij heb je de keuze uit een aantal gratis en betaalde plugins. Ik heb er 3 uitgelicht:

 • BackUpWordPress
  Deze plugin is gratis en zorgt dat tip 2 geregeld is. De back-up komt standaard op je server maar kan gewijzigd worden naar een locatie van je eigen keuze.

  Bij BackupWordPress je instellen wanneer je de back-ups wilt laten maken, zowel voor database als de complete back-up.

 • VaultPress

  Dit is een betaalde plugin en kent en basis en premium account. Deze plugin is uitgebereider dan het maken van een back-up, het zorgt ook voor virusbescherming en checkt bijv. op malware. Vaultpress kent drie betaalde pakketten waarbij veiligheid en gemak voorop staan.

 • Updraftplus

  Dit is een betaalde en een vrije versie plugin met meer pakketten en goedkoper dan de plugin van VaultPress. Een makkelijke tool die weinig problemen geeft met backuppen en je kan het laten automatiseren. Dit is mijn favoriet door het makkelijke gebruik hiervan!

 • Tip 4: Voorkom oneindig inloggen

  WordPress laat het oneindig proberen van je wachtwoord toe. Dit geeft hackers de gelegenheid om tot ze succesvol zijn combinaties te maken tussen de login en het wachtwoord. Met de Jetpack Protect Module plugin zorg je ervoor dat na een aantal mislukte pogingen de login wordt geblokkeerd. De gebruikers die je wel toegang wilt geven, kun je op een zogeheten ‘witte lijst’ zetten.

  Limit Login Attemps is een goed alternatie: lekker licht maar doeltreffend.

 • Tip 5: Expert-tip: Ontkoppel je Wordpress thema en de plugin editor

  WordPress heeft een handige functie die je meer flexibiliteit geeft met kunnen aanpassen en bewerken van je thema's en plugins rechtstreeks vanuit het WordPress dashboard.

  Echter, deze functie kan er ook voor zorgen dat je site kan crashen of dat je zelf buitengesloten wordt als je niet meer weet wat je doet met deze editor. Ook kunnen hackers eenvoudig je site gebruiken om een kwaadaardige code in je site te zetten of deze geheel overnemen. Dit is eenvoudig te voorkomen door je webbouwer  of als je dit zelf kunt de volgende code in je config file te zetten: define( 'DISALLOW_FILE_EDIT', true );.

 • Tip 6: Besteed het uit

  Wil of durf je het niet zelf te doen? Ik schreef daar al eens een blog over. Dat lees je hier.

  Je kunt het altijd uitbesteden, dan weet je zeker dat het geregeld is. Uitbesteden bij Sophie Websites betekent: Je WordPress website veilig en up-to-date. Door het zorgen van regelmatige back-ups en updates. Als er dan toch iets fout gaat, is je WordPress website zó weer online. Heb je daar in ieder geval geen omkijken meer naar en kun je weer rustig slapen / aan je werk.

  Meer informatie en gelijk regelen: https://www.sophie-websites.nl/wordpress-onderhoud