• Tabellen op je website

    juli 10, 2017
  • Je hebt in de backend van je website een heel mooi overzicht gemaakt bijvoorbeeld van je producten met de prijzen erbij. En dan kijk je hoe het eruit ziet op de voorkant van je website en… wat een chaos. Alles toch schots en scheef.

  • Hier heb ik een goede oplossing voor: werk met tabellen!

  • Het werken met tabellen is geen standaard onderdeel van de Wordpress editor.

    Er zijn verschillende mogelijkheden voor het maken van tabellen en ik heb er 3 voor je op een rij gezet met de voor- en nadelen. Gebruik de oplossing die het beste bij jou past!

  • Table generator

    Tabel Generator is een site die het maken van tabellen via HMTL mogelijk maakt.

    Je maakt op de site van Tabel Generator de tabel die je op je eigen website wilt plaatsen. Nadat je tabel af is, klik je links onderin op de knop ‘generate’ en verschijnt de HMTL-code.

    Deze HMTL-code kun je vervolgens in je eigen Wordpress website invoegen op de plek waar de tabel moet komen.

    Nadeel van deze plug-in is dat je wel verstand moet hebben van werken in HMTL.

  • TinyMCE Advanced

    Deze plug-in, TinyMCE Advanced, is niet specifiek voor het maken van een tabel, maar is een uitbreiding van de knoppenbalk van de text editor. Hierdoor heb je meer mogelijkheden die je ook kunt gebruiken voor het maken van een tabel.

    Wanneer de plug-in is geïnstalleerd kun je in de extra lege vakken die beschikbaar zijn de knoppenbalk ‘Table’ toevoegen uit de verschillende uitbereidingsopties.

    Bij het maken van een tabel kun je deze nu gewoon aanklikken en aangeven hoeveel rijen en kolommen je wilt hebben. Een nadeel zou kunnen zijn dat je nu veel meer opties hebt in de text editor dan voor jou wenselijk is.

  • TablePress

    Deze plug-in, TablePress, is voor de minder ervaren gebruiker een aanrader.

    Je klikt op ‘tabel invoegen’ en vult het drop down menu in. Deze gegevens kun je achteraf altijd nog wijzigen. Hierna klik je op ‘tabel toevoegen’. De tabelgegevens kunnen in een soort spreadsheet-layout worden bewerkt.  De tabellen mogen diverse soorten gegevens bevatten, zelfs formules is mogelijk.

    Nadat je tabel gemaakt is, kun je deze op de gewenste plek via het icoon dat lijkt op een soort spreadsheet invoegen in je pagina of blog op je website.

    In dit filmpje wordt het uitgebreid uitgelegd: https://www.youtube.com/watch?v=GvwoVbelT9o

    Een voordeel van deze plug-in is dat de tabel responsive is, dus goed getoond wordt op computer iPad of telefoon.

  •  

    Tot slot nog een tip met betrekking tot tabellen:

    TIP: Wanneer je de kolommen wil aanpassen voor een betere indeling, kan je je cursor in de bovenste cel-rij zetten. Klik daarna op het icoontje ‘Tabelcel eigenschappen’. Vul dan voor die cel een breedte in (bij ‘Width’), in procenten. herhaal dit voor elke cel. Probeer het uit en zorg dat het samen 100% is! 

  •  

    Heb je hulp nodig bij het installeren van de plug-in die bij jou past? Ik help je graag.